ΖΩΓΡΑΦΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ από τη Θάλεια και τη Γεωργία - Painting and Crafting

Translate

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ. ΕΙΜΑΙ Η ΘΑΛΕΙΑ, ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΗ, ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΜΑΜΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ. ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ-ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΣΤΟΡΕΜΑΤΑ. ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΩ ΚΑΙ Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΧΝΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΧΡΩΜΑΤΑ, ΠΗΛΟ, ΥΦΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΠΕΣΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ. ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG ΘΑ ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΜΑΣ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΣΤΟ thtzellou @hotmail.gr ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK "ΘΑΛΕΙΑ ΤΖΕΛΛΟΥ"

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015

Οδοιπορικό στο Δίστομο

Δίστομο, ένα μαρτυρικό χωριό με πλούσια ιστορία που χάνεται  στα βάθη των αιώνων.

Βρίσκεται ανάμεσα στους πρόποδες του Παρνασσού και του Ελικώνα, σε υψόμετρο 450μ,  απέχοντας  24χλ. από τη Λιβαδειά, μόλις  13χλ. από την Αράχωβα και 22 από τους Δελφούς. Το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού είναι μόνο 29χλ μακριά και η θάλασσα, Παραλία Διστόμου (Άσπρα Σπίτια) , στα  9χλ.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Στην επάνω φωτογραφία  βλέπετε το αρχαιολογικό μουσείο Διστόμου στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου που κτίστηκε το 1903. Το Δίστομο έχει πολύ πλούσια ιστορία καθώς είναι χτισμένο πάνω στην αρχαία πόλη  Άμβροσσο  ή  Άμβρυσσο ή Αμβρυσσό, που πήρε το όνομά της από τον ομώνυμο ήρωα Άμβροσο (α βροτός = μη θνητός, δηλαδή αθάνατος).   Κατοικήθηκε από την Προμυκηναϊκή εποχή  από τους Λέλεγες (Πελασγικό φύλο).  Το 1200 π.χ. με την κάθοδο των Δωριαίων  οριστικοποιείται η τότε ανάμιξη του πληθυσμού. Οι Αμβρυσσείς πήραν μέρος στην εκστρατεία κατά της Τροίας (1184π.χ.)

Η Άμβρυσσος ήταν Φωκική πόλη και περιβαλλόταν από διπλό τείχος το οποίο καταστράφηκε από τον Περσικό στρατό του Ξέρξη και αργότερα από τον Φίλλιπο Β τον Μακεδόνα κατά τον ιερό πόλεμο το 346 π.χ. Ξαναχτίστηκε για να κυριευτεί τελικά από τους Ρωμαίους το 198 π.χ.                     Χάρη στον Παυσανία που επισκέφτηκε την Άμβρυσσο το 167 μ.χ. κατά την Ρωμαϊκή κατοχή γνωρίζουμε αρκετά για την πόλη και τους κατοίκους όπως ότι οι Αμβρυσσείς τιμούσαν τη θεά Άρτεμη και υπήρχε ναός της καθώς και άγαλμά της στο διάσελο, στη θέση του σημερινού κέντρου υγείας, που ήταν ορατό από τη θάλασσα.
 

 Στην πόλη διεξάγονταν επίσης γυμνικοί και ιππικοί αγώνες. Μαθαίνουμε ακόμη ότι στην περιοχή υπήρχε ένα είδους θάμνος, ο κόκκος, τον καρπό του οποίου χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι για να
παράγουν μια περιζήτητη βαφή ανοιχτού κόκκινου χρώματος (κρεμεζί). Πολύ κοντά στο Δίστομο περνούσε η  Σχιστή Οδός για Δελφούς, όπου ο Οιδίποδας σκότωσε τον πατέρα του.
Κατά την Ρωμαϊκή εποχή η Άμβρυσσος καταστράφηκε πολλές φορές από Γαλάτες και Κέλτες.
Κατά την Βυζαντινή εποχή η πόλη καταστράφηκε για μια ακόμη φορά από τον Αλάριχο (430 μ.χ.).
Κατά τον 5 ο αιώνα στην περιοχή δημιουργούνται οι επισκοπές Αμβροσίας και Στειρίου και κατασκευάζονται οι πρώτες Χριστιανικές εκκλησίες. Στην διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου η Αμβρυσσός παίρνει το όνομα Δίστομο, ίσως εξαιτίας ενός  δίστομου πηγαδιού  που βρισκόταν σε κεντρικό σημείο.
Η Άμβροσσος καταλαμβάνεται το 1200 μ.Χ από τους Φράγκους, το 1300 από τους Καταλανούς και το 1460  από τους Τούρκους. Στην τοποθεσία "Τρία Έλατα" στα σύνορα Κυριακίου 
Ζερεικίου (25-3-1821) ορκίστηκε αρχηγός του ένοπλου αγώνα ο Αθανάσιος Διάκος πηγαίνοντας στον Όσιο Λουκά όπου την επόμενη μέρα 26 Μαρτίου του 1821 ο δεσπότης Ησαίας κηρύσει την επανάσταση στη Ρούμελη
Κατά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας όλοι οι οπλαρχηγοί θα περάσουν από το Δίστομο και για ένα διάστημα θα γίνει έδρα της Ρούμελης. Μετά την απελευθέρωση θα ενταχθεί στο νομό Βοιωτίας όπου θα παραμείνει μέχρι σήμερα.Τον Νοέμβριο του 1826 λίγο πριν τη μάχη της Αράχωβας, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης διανυκτερεύει στο Δίστομο στο σπίτι του Διστομίτη Σταθά.  Στις 17 Ιανουαρίου του 1827 γίνεται η μάχη του Διστόμου που κράτησε μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου. Ήταν η μακρότερη μάχη όλου του αγώνος με αρχηγό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, η σημασία της οποίας ιστορικά θεωρήθηκε πολύ σημαντική για την εξέλιξη της Επανάστασης, γιατί έγινε ακριβώς μετά την πτώση του Μεσολογγίου και  αναπτέρωσε το λαβωμένο ηθικό των Ελλήνων. Τότε, απομακρύνονται οριστικά και οι Τούρκοι από τη Ρούμελη. 

Κατά την Γερμανική κατοχή η προσφορά της περιοχής Διστόμου ήταν τόσο σημαντική στην αντίσταση κατά των κατακτητών στην περίοδο 1940-1944 που οι Γερμανοί ναζιστές γύρευαν μια αφορμή για να αντεκδικηθούν για τις μεγάλες και ταπεινωτικές τους ήττες στην περιοχή. Χαρακτηριστικές φάσεις της αντίστασης είναι οι ακόλουθες:
Τον Ιούλιο μέχρι τον Αύγουστο του 1943 αντιστασιακές ομάδες του Διστόμου, Στειρίου και Αντίκυρας αντιστέκονται στη διέλευση ισχυρών, ιταλικών και γερμανικών δυνάμεων στη χαράδρα της Στενής με αποτέλεσμα να προξενήσουν σημαντικότατες απώλειες στον εχθρό. Η τοποθεσία, λόγω της σπουδαιότητας της μάχης αυτής και λόγω των μεγάλων απωλειών των δυνάμεων κατοχής, ονομάσθηκε μικρό Στάλινγκραντ.

Στις 24 Απριλίου του 1944 στην περιοχή Καρακόλιθος, για αντίποινα σε άλλη ενέδρα αντιστασιακών ομάδων, εκτελούν τις πρωινές ώρες, 110 όμηρους πατριώτες από τις φυλακές Λειβαδιάς, μεταξύ των οποίων και τέσσερις Διστομίτες το δε απόγευμα της ίδιας μέρας άλλους 24 ομήρους .Ακολουθεί η φρικιαστική σφαγή του Διστόμου . Δεν θέλω να επεκταθώ εδώ αλλά θα σας παραπέμψω σε κάποιες από τις πολλές σελίδες που υπάρχουν εδώ , εδώ και εδώ για το χρονικό μιας από τις αγριότερες σφαγές που έγιναν ποτέ στον κόσμο.
Για περισσότερα σχετικά με την ιστορία του Διστόμου μπορείτε να δείτε  εδω  απ' όπου και πήρα τα περισσότερα από τα ιστορικά στοιχεία που αναφέρω.Κάτω διακρίνονται στο  βάθος τα ερείπια του σπιτιού όπου διανυκτέρευσε ο Καραϊσκάκης.      Επάνω το Δημοτικό σχολείο Διστόμου και αριστερά η μικρή πλατειούλα στην είσοδό του.


                         Το δημαρχείο  αριστερά και κάτω  το Μουσείο Θυμάτων του  Ναζισμού.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εδώ είναι το παλιό νεκροταφείο όπου γράφτηκε ο τραγικός επίλογος της σφαγής του Διστόμου. Σήμερα έχει διαμορφωθεί σε παιδική χαρά και πάρκο και τίποτε πλέον δεν θυμίζει τις μαύρες εκείνες ώρες της ιστορίας.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


     Κάτω είναι  ο Παιδικός Σταθμός του  Διστόμου
      Επάνω το Νηπιαγωγείο Διστόμου.
 Επάνω είναι το Γυμνάσιο και στη δεξιά φωτογραφία στο βάθος ψηλά φαίνεται το λύκειο. Κάτω το Λύκειο πανοραμικά από το Google maps


Το σπίτι δεξιά ήταν το πατρικό του πεθερού μου.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Λαξευτοί Τάφοι (Δίστομο)Μαυσωλείο Διστόμου


Παρακάτω σας δίνω κάποιες από τις πολλές σελίδες που υπάρχουν, στις οποίες μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το Δίστομο

Δήμος Διστόμου- Αράχωβας- Αντίκυρας

Άμβροσσος (Δίστομο)

ΑΜΒΡΟΣΣΟΣ - ΔΙΣΤΟΜΟ : Φωτογραφίες από το Αρχαίο Δίστομο, από το Studio G Δέξιππος

Άμβροσσος (Δίστομο)

Δίστομο- φωτογραφίες από το Πάσχα του 2006

Αφηγήσεις από τη Σφαγή του Διστόμου - 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 1944

 Δίστομο

Σφαγή του Διστόμου

Δίστομο - αρχεία

Ιστορία

Κουδουναραίοι Διστόμου

Κουδουναραίοι


Αυτήν την ανάρτηση θα ήθελα να την αφιερώσω στον αγαπημένο μας φίλο  Λουκά Κίνια και την οικογένειά του που βρίσκονται στην μακρινή Αυστραλία, μακριά από τον αγαπημένο τόπο τους, το Δίστομο.  Λουκά,  Μαριάνθη,  Γαλάτεια και  Κωνσταντίνε σας ευχόμαστε τα καλύτερα και πάντα επιτυχίες και χαρές να έχετε!

22 σχόλια
Προσθέστε ένα σχόλιο ως Thalia Tzellou
Κορυφαία σχόλια
 
 

Stream

 
Καλό μήνα!!!!
+
 
4
5
4
  
 
 · 
 
Απάντηση

Ο χρήστης Thalia Tzellou μοιράστηκε αυτό το στοιχείο μέσω Google+

 πριν από 3 χρόνια  -  Κοινόχρηστο δημόσια 
 
 


  
 
 · 
 
Απάντηση

Maria Pirgianaki

 πριν από 3 χρόνια  -  Κοινόχρηστο δημόσια 
 
 
Ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα των Ναζί στην κατεχόμενη Ελλάδα,Μια ιστορία γραμμένη με το αθώο αίμα των ανθρώπων μια σφαγή αξέχαστη θα μείνει για πάντα χαραγμένη στις μνήμες μας.Αξιόλογο το αφιέρωμα σου και το οδοιπορικό σου Θάλεια μου...καλό μήνα!


  
 
 · 
 
Απάντηση
 
Ναι Μαρία μου έτσι είναι. Το πιο αποτρόπαιο έγκλημα. Και εγώ τα άκουσα από πρώτο χέρι, από τον πεθερό μου, που τα έζησε και γλύτωσε από θαύμα. Θα αναφερθώ σε αυτά σε άλλη ανάρτηση που θα κάνω τον Ιούνιο , που είναι η επέτειος της αποφράδας εκείνης μέρας. Σήμερα θέλησα να σας δείξω το Δίστομο όπως το ζω εγώ με την τόση ομορφιά που κρύβει. Φιλάκια πολλά Μαρία μου και καλό μήνα.

Marie-Anne Barelier-Synodinou

 πριν από 3 χρόνια  -  Κοινόχρηστο δημόσια 
 
 
Υπέροχο το αφιέρωμά σου, στο όμορφο και μαρτυρικό Δίστομο, Θάλεια μου!!!! Έχω περάσει δύο φορές αλλά ήμουν σε λεωφορείο και δεν είχα την τύχη να κατέβω για να το επισκεφτώ.  Με τις τόσες φωτογραφίες σου είναι σαν να ήμουν εκεί!!!
Φιλάκια και καλό ξημέρωμα!


  
 
 · 
 
Απάντηση
 
Καλημέρα Marie Anne μου. Σε ευχαριστώ πολύ! Την επόμενη φορά που θα έρθεις πρέπει να σε ξεναγήσουμε. Έχουμε και πολύ όμορφα μέρη τριγύρω εκτός από το ίδιο το Δίστομο. Φιλάκια πολλά!!

My home My memories (Eleana)

 πριν από 3 χρόνια  -  Κοινόχρηστο δημόσια 
 
 
Ούτε εγώ έχω επισκεφτεί το Δίστομο και κακώς γιατί θα έπρεπε να είναι μια από τις εκπαιδευτικές εκδρομές των σχολείων με τέτοια ιστορία. Είναι πολύ όμορφο και γραφικό το χωριό σας Θάλεια μου!! Και από ότι είδα πάρα πολύ περιποιημένα τα σπίτια!!
Πολύ ωραίο το οδοιπορικό!! Πολλά φιλιά!! :)


  
 
 · 
 
Απάντηση

Καλλιτεχνικες Δημιουργιες μέσω Google+

 πριν από 3 χρόνια  -  Κοινόχρηστο δημόσια 
 
 
Οδοιπορικό στο Δίστομο
Δίστομο, ένα μαρτυρικό χωριό με πλούσια ιστορία που χάνεται  στα βάθη των αιώνων. Βρίσκεται ανάμεσα στους πρόποδες του Παρνασσού και του Ελικώνα, σε υψόμετρο 450μ,  απέχοντας  24χλ. από τη Λιβαδειά, μόλις  13χλ. από την Αράχωβα και 22 από τους Δελφούς. Το χ...


  
 
 · 
 
Απάντηση

Zina Z

 πριν από 3 χρόνια  -  Κοινόχρηστο δημόσια 
 
 
δεν ξερω γιατι εχασα αυτη την αναρτηση...γκρρρρ.... αλλα καλυτερα. γιατι πινω καφεδακι και απολαμβανω ταξιδακι! τελεια ξεναγηση φιλεναδα, σε ευχαριστω!


  
 
 · 
 
Απάντηση

Ο χρήστης Zina Z μοιράστηκε αυτό το στοιχείο μέσω Google+

 πριν από 3 χρόνια  -  Κοινόχρηστο δημόσια 
 
 
+
 
1
2
1
  
 
 · 
 
Απάντηση

Katerina Konstantinou

 πριν από 3 χρόνια  -  Κοινόχρηστο δημόσια 
 
 
Είναι σαν να κάναμε και εμείς μια βόλτα μαζί σου Θάλεια μου μέσα από τις όμορφες φωτογραφίες σου! Δεν έχει τύχει να το επισκεφτώ αλλά τώρα θα το βάλω στα άμεσα σχέδια μας!


  
 
 · 
 
Απάντηση

Christina Makri

 πριν από 3 χρόνια  -  Κοινόχρηστο δημόσια 
 
 
Υπέροχο οδοιπορικό και τόσο επίκαιρο!  Κι εγώ αν και έχω περάσει αρκετές φορές δεν έτυχε ποτέ να σταματήσω.  Ευχαριστούμε Θάλεια μου για την ξενάγηση.  Φιλιά!


  
 
 · 
 
Απάντηση

Eleftheria Bogioglou

 πριν από 3 χρόνια  -  Κοινόχρηστο δημόσια 
 
 
πολύ όμορφες οι εικόνες, σε ευχαριστούμε για το οδοιπορικό Θάλεια!


  
 
 · 
 
Απάντηση

Christina Petaloti

 πριν από 3 χρόνια  -  Κοινόχρηστο δημόσια 
 
 
Συγκλονιστικό που έχετε ρίζες από εκεί! Τι να πω Θάλεια μου; Το αφιέρωμα μιλάει από μόνο του! Η Γεωργία κουβαλάει βαριά κληρονομιά στις πλάτες της. 


  
 
 · 
 
Απάντηση

Ο χρήστης Ariadne Skyrianidou μοιράστηκε αυτό το στοιχείο μέσω Google+

 πριν από 3 χρόνια  -  Κοινόχρηστο δημόσια 
 
 


  
 
 · 
 
Απάντηση

Eleni K (Romantique Jardin)

 πριν από 3 χρόνια  -  Κοινόχρηστο δημόσια 
 
 
Καλησπέρα κορίτσια & καλό μήνα!!
Τι πανέμορφο οδοιπορικό μας προσφέρατε μέσα από τις φωτογραφίες!!
Τι πανέμορφα μέρη έχει η πατρίδα μας!!!
Φαντάζομαι και την συγκίνηση μπροστά από το υπέροχο σπίτι του πεθερού σου...
Να μας ταξιδεύετε, έστω και με αυτόν τον τρόπο:))))
Φιλιά πολλά!!


  
 
 · 
 
Απάντηση

Rena

 πριν από 3 χρόνια  -  Κοινόχρηστο δημόσια 
 
 
Υπέροχη η βόλτα που μας πήγες Θάλεια μου,ευχαριστούμε,πολύ όμορφο το Δίστομο,ωραία πρόταση για μια εξόρμηση!!!!
Καλό μήνα!!!!
Φιλάκια πολλά!!!!


  
 
 · 
 
Απάντηση

Ο χρήστης Rena μοιράστηκε αυτό το στοιχείο μέσω Google+

 πριν από 3 χρόνια  -  Μοιράστηκε ιδιωτικά 
 
 


  
 
 · 
 
Απάντηση

Ο χρήστης spoon stories μοιράστηκε αυτό το στοιχείο μέσω Google+

 πριν από 3 χρόνια  -  Κοινόχρηστο δημόσια 
 
 
+
 
2
3
2
  
 
 · 
 
Απάντηση

spoon stories

 πριν από 3 χρόνια  -  Κοινόχρηστο δημόσια 
 
 
Επίκαιρο θέμα...Ένα πανέμορφο μέρος με θλιβερή σκιά πάνω του Θάλεια μου... Μας έδωσες πολλές και όμορφες φωτογραφίες ώστε όποιοι δεν το έχουν δει να το γνωρίσουν !!Καλό Μήνα σου εύχομαι! 


  
 
 · 
 
Απάντηση

to e - periodiko mas official

 πριν από 3 χρόνια  -  Κοινόχρηστο δημόσια 
 
 
Τι όμορφη περιήγηση και τι όμορφο μέρος που είναι ο τόπος σας Θάλεια!!! Όλοι γνωρίζουμε το Δίστομο από την τόσο οδυνηρή ιστορία του, αλλά δεν είχαμε ποτέ την ευκαιρία να το γνωρίσουμε έτσι όπως μας το παρουσίασες!!! Εντυπωσιαστήκαμε από τα Μουσεία και την ομορφιά της φύσης!!! Μπράβο Θάλεια, καταπληκτικό οδοιπορικό!!!!
+
 
1
2
1
  
 
 · 
 
Απάντηση

Ο χρήστης Maria Pirgianaki μοιράστηκε αυτό το στοιχείο μέσω Google+

 πριν από 3 χρόνια  -  Κοινόχρηστο δημόσια 
 
 
+
 
2
3
2
  
 
 · 
 
Απάντηση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου